Miten Internetiä tulisi käyttää?

Internet on huima paikka, ja siellä on vaikka mitä mielenkiintoista. Ja tietenkin vähemmän mielenkiintoista. Kun käyttäjien määrä on räjähtänyt viime vuosina käsiin, varsinaiset käyttöohjeet ovat aika vähissä. Internet onkin 2000-luvun villi länsi, kaikkine lieveilmiöineen.

Eniten normaalia netin käyttöä ”häiritsevät” ihmiset, jotka eivät ymmärrä häiritsevänsä. Tuttavat, työtoverit ja sukulaiset, jotka täyttävät sosiaalisen median palvelut omalla sisällöllä ja päivitystiedoilla. Apinafiltteri näissä ei toimi automaattisesti, joten lukija parka joutuu tulkkaamaan jokaisen uutisen omalta kohdaltaan; onko tämä nyt sellainen tieto, jonka minä haluan tietää juuri tällä hetkellä? Kukapa ei olisi selannut läpi lukemattomia statuspäivityksiä Facebookissa, tai kahlannut läpi sekundääristen argumenttien viidakkoa oman yrityksen tietovirrassa. Tietoa on ihan hirvittävästi, se vain pitäisi kanavoida oikein!

Sosiaalinen media on kuin sähköposti, tai jos analogiaa halutaan hakea kauempaa, kuin maailman vanhin urheilulaji: ei se väline, vaan se, kuinka sitä käytetään. Muutamalla helpolla niksillä kaikkien elämä muuttuu siedettävämmäksi. Kaikki yleistykset ovat huonoja, niin myös nämä, mutta kirjoitan ne tähän alle silti. Olkoon tämä eräänlainen koodi tai rituaali, joka on käytävä läpi ennenkuin painat OK- tai ENTER-nappia.

1) Lue teksti kertaalleen läpi ennen lähetystä. Kirjoitusvirheiden korjaaminen on aina plussaa. Toisaalta jos kirjoitusvirheitä jää mutta asia on kohdallaan, älä stressaa. Asiasisältö on tärkein.

2) Kysy itseltäsi: kuka tästä tiedosta hyötyy? Jos vastaus on vain sinä itse, siirry kohtaan kolme.

3) Kysy itseltäsi: kenen on tarpeellista nähdä tämä tieto? Jos vastaus on jälleen sinä itse, on jo korkea aika harkita koko viestin poistamista.

4) Onko joku ottanut jo samalla tavoin kantaa samaan asiaan? Jos ensilumi on satanut, kannattaako siitä kirjoittaa oma postaus, vai kannattaisiko vain ”tykätä” parhaan ystävän/sukulaisen/kollegan vastaavasta viestistä, ja lähteä jo pyörimään sinne hankeen?

5) Lähetänkö viestin oikeaan paikkaan? Jos viesti/status/mielipide koskee työelämää, enhän lähetä tietoa kaikille ystävilleni. Ja päinvastoin; jos olen ajatellut aloittaa uuden dieetin, enhän häiritse sillä tiedolla sähköisiä työkavereitani?

Internet ja sosiaalinen media ovat todella hyviä työkaluja. On vain meistä kiinni, kuinka välinettä heilutamme.

Kategoria(t): ICT. Kirjoittaja: Mähönen Jani. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Tietoja Mähönen Jani

Kirjoittaja työskentelee Controlalla tuotekehitysjohtajana. Tällä hetkellä takana on noin viidentoista vuoden ura tietojärjestelmien kehittämisessä ja toimittamisessa eri toimialojen yrityksille, ja näistä kokemuksista kirjoitukset kumpuavat. Toimistotyöpäivän jälkeen pää tuuletetaan maastopyöräilyllä: yhteislenkeillä, mtb-endurokisoissa ja maastopyörävaelluksilla vaikkapa Lapissa.

Kommentointi on suljettu.