Salasanat vaihtoon 2012!

Uusi vuosi on avattu työelämässä, ja nyt on erittäin hyvä hetki uudistaa myös salasanoja!

Miksi?

Vanhan salasanan vaihtaminen tuoreeseen estää väärinkäytöksiä tehokkaasti. Ehkä käytät salasanaa, jonka rakenne jo pitkään on ollut sama, tai käytät samaa salasanaa useassa verkkopalvelussa. Mitä suuremmassa verkkoyhteisössä (esimerkiksi keskustelufoorumi) käyttäjätunnuksesi on, sitä suurempi mahdollisuus on että joudut jossain vaiheessa tietomurron kohteeksi. Hyvä salasana ei auta silloin, jos itse webbipalvelu on murrettu auki ja salasanat on varastettu itse palvelimelta. Tällöin salasanan vaihto tekee varastetun tiedon käyttökelvottomaksi.

Miten?

Älä käytä samaa salasanaa useissa palveluissa. Luo salasana monipuolisesti, eli ota pohjaksi esimerkiksi joku suomenkielinen sana ja muunna sitä isoilla ja pienillä kirjaimilla sekä erikoismerkeillä. Englanninkieliset sanat salasanan pohjana ovat vaarallisia, koska kielenä se on kaikkialla käytössä, ja hakkerit ovat luoneet valtavia salasanalistoja, jotka pohjautuvat yleisimpiin maapallolla käytettyihin kieliin. Suomenkielinen sana on siis jo itsessään vahva suoja, mutta se yksinään ei riitä.

En minä kuitenkaan muistaisi niin monia salasanoja…

Salasanojen tallentamiseen on useita työkaluja, sekä kännykkään että tietokoneelle. Periaate näissä on kutakuinkin sama: kaikki käyttäjätunnukset kootaan omalle kännykälle tai läppäriin yhden (riittävän vahvan!) salasanan taakse. Kaikki tallennetut salasanat ja tunnukset salakirjoitetaan, ja kryptauksen saa auki ainoastaan syöttämällä oikea pääsalasana. Kannattaa tietenkin muistaa, että pääsalasanaa ei sovi unohtaa… sillä näiden salasanakassakaappien avaaminen on todella vaikeaa.

Tee salasanojen tallennustiedostosta aina varmuuskopio!

Applen tietokoneet ja muut Applen tuotteet: Password safe

PC-koneet, pöytäkoneet, kannettavat, Windows, Linux: KeePass password safe

iPhone: Mobile password safe

Nokian puhelimet: Wallet

Android-puhelimet ja -laitteet: Android-passwordsafe

Tässä muutamia vaihtoehtoja eri laitteille. Lisää löytyy syöttämällä Googleen esimerkiksi hakusanat ”apple password safe”.

Kommentointi on suljettu.